enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Akne

Akne,özellikle yağlı derili kişilerde gelişen içi irin dolu sivilce. Gerçek bir kılkesecikleri iltihabı olan akne, içindeki irin çıktıktan sonra deride çirkin izler bırakabilir; sindirim bozuklukları, hormon bozuklukları, vb. çeşitli nedenleri vardır. Özellikle ergenlik çağında beliren ve ergenlik sivilceleri diye de adlandırılan akneler, kadın-arda yaşdönümü sırasında da ortaya çıkabilirler. Çeşitli ilaçlar ve güneş yağları gibi kimyasal ürünler de akneye yol açabilirler.
Diğer Bir Kaynak:
Sivilce ( Akne ) Tedavisi
Sivilce, kadın erkek herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı tedavi edilmesi mümkün olan bir tür cilt hastalığıdır. Sivilce tedavisinde dermatolog kontrolünde düzenli bir tedavi süreci gerekir.
Sivilce (Akne) Nedir?
Sivilce ciltteki yağ bezlerinden kaynaklanan cilt hastalığıdır. Yağ bezleri, vücutta sadece ayak içi ve ayak sırtı dışında bütün vücutta bulunmaktadır. Yağ bezlerinin en çok görüldüğü bölgeler ise yüzünüz, sırtınız, göğüsleriz ve omuzlarınızdır. Bu bölgelerde bulunan yağ bezleri, diğer bölgelere nazaran geniş yer kaplamaktadırlar. Bu sebeple sivilce hastalığı en çok yüzünüzde ve sırtınızda görülür.
Sivilce yani akne her ne kadar ergenlik döneminde görülen bir hastalık olarak bilinse de, aslında her yaş gurubunda görülen bir cilt hastalığıdır. Sadece ergenlik döneminde hormonlarında etkisiyle çok fazla görülebilmektedir. 40 yaşına gelmiş kişilerde bile sivilce akne problemi görülebilmektedir. Özellikle bu yaş gurubunda olan kadınlarda görülen sivilce akne problemi genellikle adet dönemiyle alakalıdır. Adet dönemi öncesi ve devamında sivilce ve aknelerde artış görülür.
Sivilce Akne Nasıl Meydana Gelir?
Sivilce akne oluşumunun 4 ana nedeni vardır:
1. Anormal foliküler (yağ kanalı) keratinizasyon (hücresel artış)
2. Artmış sebum (yağ) üretimi
3. Propionibacterium acnes (P.acnes) adlı mikrobun yağ (sebum) içinde çoğalması ve artmış iltahapsal yanıt (inflamasyon)
1. Anormal foliküler (yağ kanalı) keratinizasyon (hücresel artış)
Yağ bezi kanallarının tıkanması sonucu yağ kanalları içinde yağ ve hücre artıklarının birikmesi ile meydana gelir.
2. Yağ bezlerinden yağ salınımı artmıştır.
Sivilce sorunu ile doktora başvurulduğunda kan ve hormon testleri yapıldığında şaşırtıcı bir sonuç olarak bu testlerin seviyeleri normal çıkabilir. Bunun yanında yağ hücreleri normal düzeydeki bir hormona, yüksek seviyedeki bir hormona verdiği yanıtın aynısını vermektedir. Akabinde fazla miktarda yağ salınımı gerçekleşmektedir.
3. Propionibacterium acnes (P.acnes) adlı mikrobun yağ (sebum) içinde çoğalması ve artmış iltahapsal yanıt (inflamasyon)
P.acnes normalde ciltlerde var olan bir tür mikroptur. P.acnes’in salgılamış olduğu enzimler tıkanmış olan yağ kanalları içersindeki yağları parçalamaktadır. Bu yağların parçalanması ile birlikte yağ asitleri meydana gelir. Serbest yağ asitleri, yağ kanallarının tıkanmasına sebep olacak şekilde yağ kanalı hücrelerinin yapısını bozmaya başlar. Aynı zamanda iltihabı meydana getiren hücreleri çekerek artmış iltihapsal sorununa sebep olur. Sivilcenin sert, kırmızı ve derin elemanları bu biçimde meydana gelmektedir. Kimi zaman iltihaplanma çok şiddetli olur yağ kanalı parçalanarak iltihap çevreye yayılmaya başlar. Böyle durumlarda ise sivilce lekeleri dediğimiz sivilce izler oluşmaktadır.
Sivilce Tedavisi İçin Nasıl Bir Cilt Temizliği Yapılmalıdır?
1. Sivilceye aslında cilt kirliliği yol açmadığı için aşırı derecede yıkanmak ve keselemenin bir faydası yoktur. Gün içersinde iki kez yüzünüzü yıkmanız cilt temizliği için yeterlidir. Hatta gün içinde 2 en fazla 3 den fazla yüz yıkamak cildin yapısını bozar ve yarardan çok cilde zarar vermeye başlar. Zira aşırı derecede yüz yıkamak yağ salınımını artırır ve sivilcelerin çoğalmasına sebep olabilir.
2. Cilt temizliği sırasında fazla cildi ovmak keselemek sivilceleri patlatmaya ve kalıcı sivilce izleri oluşumuna sebep olabilir.
3. Cilt temizliğinde tonik kullanmak isterseniz, alkol oranı yüksek olan cilt bakım ürünlerini kesinlikle kullanmamanız gerekir. Zira alkol cildi kurutmaktadır. Bu durumda yağ kanallarından daha çok yağ salgılanmasına sebep olarak tahriş ve sivilceleri arttırmaktadır.
4. Sivilce ve akneleri kesinlikle sıkmaya çalışmayın. Zira akne ve sivilcelerin dağılmasına ve çoğalmasına sebep olur.
5. Spor yaparken veya herhangi bir aktivite ile uğraşırken
6. Egzersiz sonrası hemen duş alınmalıdır. Egzersiz esnasında terleme, ısı artışı ve giysilerin tahrişi ile bakterilerin yayılması için uygun ortam oluşur. Bu yüzden spor sonrası mümkün olduğunca hemen sonrasında duş alınmalıdır.
Sivilcede Diyetin Rolü:
Aslında sivilce ve akne oluşumunun doğrudan tüketilen besinlerle bir alakası yoktur. Sadece aşırı yağlı, aşırı baharatlı yiyeceklerin sivilce ve akne oluşumunu diğer etkenlerle birleşerek tetikleyebilmektedir.
İlaçlar Akne ve Sivilce Oluşumuna Sebep Olabilir Mi?
Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir takım kortizon, B12 vitamini, hormon gibi ilaçlar sivilce ve aknelere sebep olabilmektedir.
Sivilce Tedavisi
Sivilce ve akne tedavisi yavaş ilerleyen ve sabır gerektiren bir tedavi sürecidir. Genelde sivilce ve akne tedavisi 2 ay ile 8 ay arasında sürebilmektedir. Sivilcelerin ve aknelerin tedavisinde dışarıdan uygulanacak solüsyon, krem gibi sivilce ve akne tedavi ürünleri kullanılabildiği gibi, sivilce ve aknelerin durumuna göre gerekirse ilaç içilmek suretiyle yapılacak bir tedavi yöntemi de tercih edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica